Voetklachten?

Voetklachten worden vaak pas een probleem als het echt niet meer gaat. Het is opvallend dat de helft van de mensen ermee blijft lopen. De stap om hulp te vragen is blijkbaar erg groot. Wie de moed heeft om naar zijn voeten te laten kijken, hoort vaak van ons dat de klachten zijn te voorkomen.

Meestal kan een eenvoudige oplossing veel ongemak wegnemen en ernstiger voetproblemen in de toekomst voorkomen of is een schoenadvies voldoende om de oorzaak van de klachten weg te nemen. Pijn kan vaak voorkomen worden met goed passend schoeisel, een aangepast voetbed of het verwijderen van eelt en likdoorns.

Artrose is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel slijtage genoemd. Gewrichten zorgen er voor dat je lichaam flexibel is, ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je armen en benen kunnen buigen en strekken. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om het uiteinde van dat bot heen ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen.

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De bot uiteinden komen dan tegen elkaar. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels vormen (osteofyten), dikker worden en misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en je krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt weer dat je stijf wordt en dat je spieren slapper worden.

Beenlengteverschillen komen heel vaak voor. Kleine verschillen in beenlengte hebben zonder klachten geen behandeling nodig. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het nodig om een beenlengteverschil van maximaal één centimeter te compenseren. Als reden hiervoor kan gedacht worden aan rugklachten die door het lengteverschil worden veroorzaakt. 

Als het beenlengteverschil groter is en het invloed heeft op het looppatroon, zal dit verschil gecompenseerd moeten worden in het schoeisel. Bij sommige mensen is het ene been langer dan het andere. Door het lengteverschil gaat het bekken scheef staan en om dit te compenseren gaat de rug een kromming maken. Dit lukt door de spieren aan één kant van de rug constant te spannen. 

Beenlengteverschil geeft meestal geen klachten, dus ook geen rugpijn. Pas bij een groot verschil in lengte (ongeveer 2,5 cm en meer) bestaat er kans dat de rugspieren zodanig moeten spannen dat er rugpijn ontstaat.

Diabetes is een zeer complexe ziekte die verschillende organen en systemen kan aantasten. Zo kunnen door verkalking de slagaders dichtslibben waardoor bloedvoorziening vermindert, en kunnen zenuwen ontsteken (polyneuritis) waardoor het gevoel kan verminderen of verdwijnen. Dit heeft ook een invloed op de voet. Er treden veranderingen op in de stand van de voet waarbij op sommige plaatsen meer druk ontstaat (drukplaatsen). Daarnaast maakt diabetes mensen ook gevoeliger voor infecties door schimmels en bacteriën. 

Letsels aan de voeten komen bij mensen met diabetes vaak voor. Soms vallen kleine wondjes niet op omdat men de pijn niet voelt. Een slechte doorbloeding zal er ook voor zorgen dat deze wondjes moeilijk of niet genezen. Slecht verzorgde wondjes geraken bovendien gemakkelijker besmet. De chronische voetproblematiek bij diabetici noemen we de diabetische voet.

Platvoeten, oftewel pes planus, is afwijking aan de voet. Platvoeten zijn een veelvoorkomende afwijking die veel pijn, zwelling en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit ook resulteren in klachten over de knieën, heupen en rug. 

Als iemand rechtop staat, zijn de tenen, de bal, de buitenkant van de voet en de hiel in contact met de grond. Dit is te zien aan de afdruk van een blote voet. Een normale voet heeft een voetboog aan de binnenzijde (als de voet op de grond rust) en is vrijwel plat aan de buitenzijde. Bij platvoeten is de voetboog zodanig verzakt dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. 

Platvoeten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde stand van de benen, van letsel aan de voeten door sporten of andere activiteiten waarbij de voeten zwaar worden belast.

Een doorgezakte enkel is een aandoening waarbij de mediale voetboog (binnenzijde voet) is doorgezakt en in het ergste geval in aanraking komt met de grond. In sommige gevallen is de voetboog nooit ontwikkeld (platvoeten).

Een hielspoor is een ontsteking van de bindweefselband aan de onderkant van de voetzool. Het is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen (calcaneus) in de vorm van een kromme doorn. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit is met röntgenfoto’s aan te tonen. Indien er op de röntgenfoto geen afwijkingen te vinden zijn, dan is er eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat. De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen. 

De pijn in de hiel wordt veroorzaakt door een ontsteking in het peesblad (plantaire fascie) dat aan de onderzijde van de voet onder de huid zit. Bij overrekking van dit peesblad kunnen er kleine scheurtjes ontstaan die een ontsteking veroorzaken. Wanneer u slaapt, heeft u uw enkels gestrekt (tenen naar beneden). Als u dan ‘s morgens uit bed stapt en de eerste stappen zet, wordt de pees uitgerekt en veroorzaakt pijn in het gebied van de hiel. 

Holvoeten zijn vaak erfelijk, maar het kan ook een secundair verschijnsel zijn bij een neurologische aandoening. Holvoeten zijn meestal niet manueel te corrigeren. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verkorting van het peesblad dat onder de voet loopt (plantaire fascie). De holvoet kenmerkt zich door een stugge voet met hoge wreef, brede voorvoet, klauwtenen en/of het naar buiten kantelen van de hiel. Ook kan overmatige eeltvorming ter hoogte van het midden van de bal van de voet een probleem vormen. Vaak hebben mensen met holvoeten klachten over instabiliteit (neiging tot zwikken). Als een kind holvoeten heeft is het zinvol om na te gaan of dit een aangeboren of verworven probleem is. Bij kinderen kunnen holvoeten een eerste uiting van HMSN zijn. Bij HMSN bereiken de signalen van het centrale zenuwstelsel de spieren niet meer, of niet voldoende, omdat de zenuwvezels zijn aangetast waardoor de kracht van de spieren afneemt. 

De spieren worden dunner (atrofisch), doordat ze minder gebruikt worden. Ook worden gevoelssignalen niet goed doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor kunnen afwijkingen in het gevoel ontstaan (bijvoorbeeld een verminderd pijngevoel). Holvoeten komen verder veel voor bij spina bifida (open ruggetje). De holvoet gaat vaak samen met naar buiten kanteling van de hiel. Dit kan weer leiden tot balansproblemen.

Groeipijnen zijn een onschuldige pijn in de benen bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud, waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden. Inspanningen en abnormaal beweeglijke gewrichten zijn mogelijk een verklaring.

De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal ‘s avonds en ‘s nachts, maar doorgaans niet ‘s ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. ‘s Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen. De pijn is er alleen in rust, nooit tijdens het sporten. Sommige kinderen zijn wel stijf na een sportinspanning. De pijn duurt 30 minuten tot 5 uur.

 

Een pijnlijke nagel of pijn onder de nagel is een hinderlijke klacht. Het kan hierbij gaan om pijn onder een vingernagel of teennagel, die geleidelijk opkomt of plotseling de kop opsteekt. Een pijnlijke vingernagel of teennagel is een relatief klein probleem, dat mettertijd kan evolueren in een vrij ernstig probleem als je niet tijdig onderkent wat er aan de hand is en een effectieve behandeling inzet. Pijnlijke nagel(s) komen vaak door een trauma, een schimmelinfectie van de nagel of een ingegroeide teennagel. Er zijn daarnaast nog een aantal minder vaak voorkomende oorzaken van pijn onder de nagel of een gevoelige nagel. Pijn onder de nagel kan bestaan uit kloppende, doffe, zeurende of stekende pijn. De pijn kan steeds aanwezig zijn of komen en gaan. 

Eelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of andere plaatsen waar druk of irritatie de huidcellen versneld gaan groeien. Eelt is meestal gevoelloos en beschermd de onderliggende huid, die vaak erg gevoelig is.

Kankertherapiëen beïnvloeden het hele lichaam, ook de huid en nagels van de voeten. De huid van uw voeten wordt droog en er kan roodheid ontstaan. Ook overmatige eeltvorming is een veelgehoorde klacht. De teennagels drogen uit en brokkelen daarom vaak af of komen los. De voeten zijn in het algemeen gevoeliger voor infecties. Teennagels kunnen ingroeien en er kunnen ontstekingen ontstaan. Daarnaast komt het voor dat behandelingen tegen kanker neuropathie of zenuwpijn veroorzaken. Dit uit zich in een tintelend of branderig gevoel in de voeten, krachtverlies of volledige gevoelloosheid.

Een ontstoken voet is enorm vervelend. Bij een ontsteking ontstaat er zwelling en pijn. Uw schoenen passen niet meer en/of de pijn is te hevig om nog te kunnen lopen.

Belangrijk om te weten is dat er in de voet verschillende ontstekingen kunnen optreden. Voeten zijn een anatomisch complex onderdeel van het lichaam. Ze bestaan uit spieren, gewrichten, pezen en kraakbeen. Al deze verschillende onderdelen kunnen ontstoken raken. Een ontsteking kan worden veroorzaakt door overbelasting, of door een chronische ziekte zoals reuma of jicht. 

Een ontsteking kan zich plaatselijk op de voet voordoen, bijvoorbeeld ter hoogte van het grote-teengewricht of de middenvoetsbeentjes, maar ook over de gehele voet zichtbaar zijn. In ernstige gevallen kan functieverlies optreden. U kunt uw voet dan niet meer goed bewegen of belasten.

Mensen met reuma hebben vaak last van hun zogenaamde ‘reumavoeten’. Goede schoenen kunnen pijnklachten aan de voeten verminderen. Naarmate je ouder wordt, komt het scheeftrekken van de grote teen (hallux valgus) vaker voor. 

De eerste tekenen van reuma voelt u vaak in de handen of voeten. Vermoeidheid, stijfheid, zwellingen en branderige voeten zijn bekende symptomen. Met name uw middenvoet, voorvoet en tenen kunnen stijf aanvoelen en pijnlijk zijn bij het lopen. Zwellingen en knobbels kunnen pijnlijke drukplekken veroorzaken en het is mogelijk dat uw tenen scheef gaan groeien waardoor uw schoenen niet meer goed passen. 

Tenen hebben een belangrijke functie in de afwikkeling van de voet en de stabiliteit van ons hele lichaam. Een standafwijking van de tenen werkt door in de totale houding en loopbeweging. We behandelen regelmatig tenen die tegen elkaar aan gedrukt worden, over elkaar heen groeien of mettertijd steeds schever gaan staan. Dit laatste komt vooral voor bij de grote teen. We spreken dan van een hallux valgus. Zijn de tenen gebogen en staan ze in ‘klauwstand’ met de toppen op de grond, dan worden het hamer- of klauwtenen genoemd.

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor voetklachten die pijn geven aan de voorkant van de voet. Voorvoetklachten kenmerken zich door pijn onder de bal van de voet. Deze pijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door overbelasting van één of meerdere middenvoetsbeentjes (metatarsale). Overbelasting van de voorvoet kan diverse oorzaken hebben, zoals het dragen van hoge hakken. De meest voorkomende oorzaak is een verschuiving van het vetkussen onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De botpuntjes drukken van binnenuit direct op de huid en dat geeft pijn. 

  • Een branderig gevoel onder de bal van de voet (tijdens of na het bewegen).
  • Pijn wanneer er na een langere periode van rust weer bewogen wordt.
  • Pijn die uitstraalt naar de tenen of het midden van de voet.
  • Eelt of eeltpitten.

Contacteer ons Of kom langs!